Bevoordelen van Ermelose bedrijven

Het CDA Ermelo vindt het belangrijk dat lokale ondernemers een eerlijke kans krijgen om mee te doen bij aanbestedingen. Ook vinden wij het belangrijk om een rechtvaardige overheid te zijn. Om lokale ondernemers meer kansen te bieden om in Ermelo werken uit te voeren hebben SGP en Christen Unie tijdens de raadsvergadering van woensdag 5 oktober 2022 een motie ingediend. Kern van die motie was om het aantal af te leggen kilometers nadrukkelijk mee te laten wegen als criterium bij het uitnodigingsbeleid.

CDA Ermelo is er natuurlijk ook een groot voorstander van dat Ermelose bedrijven maximale kansen krijgen om in de eigen plaats werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Ook als het gaat om gemeentelijk beleid. Het is mooi te streven om hiermee ook de duurzame manier van ondernemen te stimuleren en onnodige belasting van het milieu en wegennet te voorkomen.

CDA Ermelo heeft deze motie echter niet ondersteund. Wij hebben grote twijfels of deze motie niet in strijd is met de Europese wetgeving rond aanbestedingen. Dit is een vorm van bevoordelen van plaatselijke ondernemers. Bovendien biedt het huidige inkoopbeleid van de gemeente al mogelijkheden om lokale ondernemers te betrekken bij aanbestedingen. Duurzaam ondernemen: ja natuurlijk. Zijn we een groot voorstander van. Maar kijk eerst naar de mogelijkheden die het inkoopbeleid van de gemeente al biedt aan ondernemers. En onderzoek ook of er nog meer aandacht kan zijn voor duurzaam ondernemen Maar dan wel op een rechtvaardige manier, die niet neigt naar protectionisme en past binnen de mededingsregels en het vrije economische verkeer overeind blijft.

Nero de Boer

Heeft u een vraag na aanleiding van dit bericht? Stuur ons dan een bericht via het contactformulier.