Deze week is het Handhavingsbeleid 2024-2026 besproken aan een politieke tafel. Op 11 december 2024 wordt het in de gemeenteraad vastgesteld.
Handhavingsbeleid is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat wetten en regels worden nageleefd. Zonder handhaving voelen mensen zich minder verplicht om zich aan de regels te houden, wat kan leiden tot chaos en onrechtvaardigheid. Stel je een samenleving voor zonder verkeerscontroles: bestuurders zouden massaal snelheidsovertredingen begaan, met gevaarlijke situaties tot gevolg. Handhaving zorgt ervoor dat regels niet slechts aanbevelingen zijn, maar dat er consequenties zijn bij overtreding.
Periodiek stelt de gemeenteraad het handhavingsbeleid vast. De onderwerpen waarop gehandhaafd moet worden staan in een handhavingsmatrix met drie niveaus: hoog, midden en laag.
Per mogelijke overtreding is een inschatting gemaakt van de ernst van genoemde negatieve effecten. Deze inschatting is gemaakt op basis van de ervaringen die de gemeente de afgelopen jaren in de gemeente heeft opgedaan. Als bij een overtreding sprake is van een risico voor de veiligheid, leefbaarheid of gezondheid of er spelen signalen met betrekking tot ondermijning, weegt dit extra zwaar mee.
Hoewel de regels strak zijn, is de praktijk van handhaving vaak maatwerk. Als er mogelijkheden zijn voor legalisatie heeft dat als oplossing natuurlijk de voorkeur. Gevallen kunnen ook schrijnend zijn, dat kan bijvoorbeeld komen door het grote tekort aan woningen. Als CDA Ermelo hebben we in dat kader aandacht gevraagd voor het hoofdlijnenakkoord van de landelijke coalitiepartijen om het permanent bewonen van een recreatiewoning te gedogen. Wat dat concreet betekent voor de Ermelose situatie, wordt nog uitgezocht.