Openbare verlichting

Als het buiten gaat schemeren of donker gaat worden verwachten wij dat de straatverlichting aangaat. Verlichting staat voor verkeersveiligheid en sociale veiligheid, maar ook voor sfeer en beleving.

In de Gemeenteraad zijn wij in gesprek met het college over de vervanging van de openbare verlichting. Na jaren van gebruik is ook de straatlantaarn en andere verlichting aan vervanging toe. Niet alleen de vraag of verlichting licht geeft is belangrijk, maar ook hoe duurzamer het is, hoe beter. Dat zal de zoektocht zijn voor de komende jaren, goede verlichting, maar wel op een duurzame manier.

Veel nieuwe mogelijkheden hebben de revue gepasseerd en ook nog veel nieuwe mogelijkheden zullen zich gaan aandienen.

Naast verlichting is ook het donker houden van gedeelten in onze gemeente belangrijk. Door een goede verlichting kan het, in die gebieden waar dat noodzakelijk is, ook donker blijven. Gelukkig hebben we veel “donkere” gebieden. De bossen en de heidevelden. Ooit de opmerking gehoord van nieuwe bewoners uit de Randstad in Ermelo: “Waar ik ook ben, binnen of buiten het dorp, ik kan de sterren zien.”

Daar zijn wij natuurlijk trots op en dat willen wij ook zo houden en zelfs verbeteren. Het CDA Ermelo heeft, bij alle goede plannen, ook een paar adviezen en opmerkingen geplaatst. Wat zijn de mogelijkheden om, door middel van, goede verlichting te gebruiken om aanrijdingen met wild te voorkomen in het buitengebied. Hierbij valt te denken aan Drieeerweg en Jhr. Dr. C.J. Sandbergweg.

Een volgende vraag die wij hebben gesteld gaat over de verlichting op de wegen in het buitengebied. Als voorbeeld hebben wij genoemd de Horloseweg. Een weg die steeds drukker gaat worden, veel woonerven en nieuwe woningen. Ook is deze weg een belangrijke verbinding tussen Drielanden en de sportvelden van FC Horst. Kinderen die voetballen moeten toch een veilige weg. Niet alleen verkeerstechnisch, veilig voor auto’s en in het donker, maar ook sociale veiligheid. Fietsers moeten zichtbaar zijn en blijven. Benieuwd wat het college met deze voorstellen gaat doen.

Blijft dat de verlichting in Ermelo beter en zuiniger gaat worden.

Heeft u een vraag na aanleiding van dit bericht? Stuur ons dan een bericht via het contactformulier.